masa rotunda

La data de 13 mai 2021, Centrul Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice, a organizat Masa rotundă în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele studiului național Familia cu copii în perioada pandemiei realizat în cadrul proiectului 20.70086.27/COV Atenuarea efectelor negative ale pandemiei COVID-19 asupra familiilor, (2020-2021).

La eveniment au participat reprezentanți ai mediului academic, universitar, ai societății civile, precum și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Evenimentul a fost deschis de către domnul prof. Alexandru Stratan, membru corespondent al AȘM, director al INCE, care a evidențiat importanța studiului în contextul crizei provocate de pandemia COVID-19, impactul economic și social al acesteia pentru țară. Totodată s-a accentuat necesitatea preluării concluziilor și recomandărilor studiului de către factorii de decizie în ajustarea politicilor familiale la situațiile de criză.

Rezultatele studiului au fost prezentate de către dna Inga Chistruga-Sînchevici, dr. în sociologie. Principalele concluzii arată: familiile cu copii continuă să se confrunte cu incertitudini cu privire la viitor și nu dispun de capacitățileși resursele necesare pentru a se adapta noilor condiții; efectele pandemiei COVID-19 asupra familiilor variază considerabil în funcție de factorii de stres contextuali la care sunt expuși părinții; complexitatea problemelor amplificate de pandemie, soluționarea și atenuarea efectelor acestora, necesită o intervenție multi-sectorială și inter-instituțională.

Coordonatorul proiectului dna Olga Gagauz, dr.hab, vice-director al INCE, a evidențiat provocările sociale, economice, educaționale, relaționale care s-au amplificat odată cu declanșarea pandemiei, menționând perspectivele negative ale prognozelor realizate de către CCD și subliniind că, susținerea familiilor cu copii prezintă un pilon important din perspectiva securității și stabilizării demografice.

 

Prezentarea rezultatelor studiului poate fi accesată aici.

Яндекс.Метрика