05.07.2022 Participarea Centrului Cercetări Demografice al INCE în cadrul dezbaterii publice „Fertilitatea dorită versus cea reală: Factori determinanți în Republica Moldova”
- Details
-
Category: Noutăți și evenimente
-
Hits: 463
La data de 5 iulie 2022, fondul ONU pentru populație (UNFPA), a organizat prima rundă a dezbaterii publice „Fertilitatea dorită versus cea reală: Factori determinanți în Republica Moldova”. În cadrul evenimentului au fost prezentate principalele rezultate obținute de către bursierii Programului de cercetare al Studiului Generații și Gen, scopul căruia constituie elaborarea măsurilor de politici în condițiile crizei demografice și promovarea rezilienței demografice în Republica Moldova.
Evenimentul a întrunit în discuții factori de decizie, reprezentanți ai autorității publice centrale, ai mediului academic național și internațional, parteneri de dezvoltare, societatea civilă.
Ecaterina Grigoraș, cercetător științific al Centrului Cercetări Demografice și bursieră în cadrul Programului, a prezentat raportul “Factorii care influențează fertilitatea de-a lungul generațiilor” realizat în baza analizei complexe a micro datelor studiului demografic Generații și Gen. Studiul analitic a evidențiat impactul factorilor sociodemografici asupra numărului de copii născuți, modificarea intergenerațională a comportamentului reproductiv și modelele acestuia.
De asemenea, două rapoarte tematice au fost prezentate de către cercetătorii internaționali, câștigători în cadrul programului. Khatia Nadaraia (Spania) a evidențiat barierele intențiilor de fertilitate, precum și cele mai afectate grupe socioeconomice în ceea ce privește comportamentul de fertilitate (raportul „Explaining fertility intentions in the Republic of Moldova”). Judith C.Koops (Olanda) a identificat grupele vulnerabile de femei din Republica Moldova pentru care planificarea familială rămâne o nevoie nesatisfăcută, și anume: adolescentele, femeile sărace, cele cu dizabilități și cu probleme de sănătate mintală (raportul „Targeting groups of women to reduce unmet family planning need in the Republic of Moldova”).
Tomas Sobotka, expertul în demografie de la Institutul de Demografie din Viena, a evidențiat că este necesar de a implementa un set de măsuri de politici interconectate axate pe accesul la serviciile de îngrijire a copiilor, implicarea taților în îngrijirea copiilor, sporirea flexibilității părinților, concediul de maternitate și paternitate și posibilitatea părinților de a decide partajarea acestuia. Politicile trebuie să țină cont de importanța carierei în viața părinților și posibilității de combinare a vieții profesionale cu cea familială.
Olga Gagauz, dr. hab., director adjunct pentru activitate științifică al INCE, a apreciat demararea cercetărilor privind explicarea intențiilor fertilității și factorii determinanți ai nivelului fertilității în Republica Moldova. Totodată, a menționat importanța susținerii abordării “micro” privind bunăstarea fiecărui individ și bunăstarea fiecărui copil, politicile familiale din țară necesitând a fi axate pe principiul “fiecare copil contează”.
Rezultatele analizelor prezentate în cadrul evenimentului vor fi utilizate în continuare ca reper de către Fondul ONU pentru Populație în Moldova (UNFPA) și Guvernul Republicii Moldova pentru a elabora politici demografice, sociale și economice, ajustate la nevoile oamenilor, care să promoveze reziliența demografică a Republicii Moldova.
Raportul “Factorii care influențează fertilitatea de-a lungul generațiilor” (PDF)