Masa rotundă „Populația Republicii Moldova la 30 de ani de independență” - Center for Demographic Research
СНПЧ А7 Омск, обзоры принтеров и МФУ

În data de 16 decembrie  2021 a avut loc Masa Rotundă „Populația Republicii Moldova la 30 de ani de independență”, organizată de Centrul Cercetări Demografice al INCE.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului Programului de Stat “Migrația, schimbări demografice și politici de stabilizare a situației” (anii 2020-2023).  Coordonatorul de proiect dr. hab., conf. cercet. Olga Gagauz, a prezentat principalele rezultate ale studiului „Populația Republicii Moldova la 30 de ani de independență”, obținute de echipa de cercetare. Studiul a fost axat pe analiza comprehensivă a dinamicii populației și proceselor demografice în Republica Moldova în perioada de independență și prezentarea prognozei demografice seria 2019-2040.

La Masa Rotunda, au participat reprezentanți ai Guvernului, dna Aliona CREȚU, Șef Serviciu politici demografice din cadrul Ministerului Muncii și Protecției sociale, ai Biroului Național de Statistică; colegi din cadrul mediului universitar (ASEM, USM și USMF ”N.Testimițeanu”), partenerii de dezvoltare ai Fondul ONU pentru Populație (UNFPA),  reprezentanți ai societății civile, dar și colegi din România.

Evenimentul a prezentat un interes deosebit, prin numărul participanților, dar și discuțiile din sesiunea întrebări și răspunsuri. Printre concluziile principale s-a constatat declinul demografic și îmbătrânirea populației care înregistrează proporții înalte; diferențe mari în efectivul numeric al populației; modificări în structura pe vârste a populației (mai puțini tineri și mai mulți bătrâni), evidențiind provocările demografice pentru perioada ulterioară.

 

Masa rotunda Moldova la 30 ani

 

Masa rotunda Moldova la 30 ani 1

 

Masa rotunda Moldova la 30 ani 2

 

Masa rotunda Moldova la 30 ani 3

 

Masa rotunda Moldova la 30 ani 4

Яндекс.Метрика