IIA2020 mod

La 1 octombrie, de Ziua Internațională a Persoanelor în Etate, marcată anual pe 1 octombrie, Fondul ONU pentru Populație în Republica Moldova a organizat conferința Îmbătrânirea Activă și digitalizarea persoanelor în vârstă, unde a fost prezentat Indicele de Îmbătrânire Activă în Republica Moldova 2020.

Indicele de Îmbătrânire Activă oferă o imagine de ansamblu cu privire la situația populației de 55 ani și peste și cuprinde următoarele domenii: ocuparea în câmpul muncii; participarea în societate; viața independentă în sănătate și siguranță; capacitatea și mediu favorabil pentru îmbătrânire activă.

În cea de a doua ediție, Indicele de Îmbătrânire Activă a fost realizat de Centrul de Cercetări Demografice cu suportul UNFPA și al Ministerului Muncii și Protecției Sociale în cadrul Programului Generații și Gen și a Programului de Stat (2020-2023) 20.80009.0807.21 “Migrația, schimbări demografice și politici de stabilizare a situației”.

Prezentarea Indicelui de Îmbătrânire Activă a fost efectuată de către dr., conf.cercet Mariana Buciuceanu-Vrabie, unde a fost menționat un progres în cadrul acestui indicator, însă, comparativ cu țările UE, înregistrează valori modeste. Estimările arată că, mai mult de 70% din populația de 55 ani și peste rămâne în afara oportunităților de a îmbătrâni activ și sănătos, de ași valorifica potențialul deplin prin angajare, participare la viața socială, culturală şi viața independentă. Rezultatele indicatorilor multidimensionali din care este compus IÎA arată că intensificarea măsurilor de valorificare a potențialului populației în vârste mai mari este o cerință obligatorie pentru sustenabilitatea de viitor a țării, inclusiv în cadrul Agendei de dezvoltare durabilă 2030.

În cadrul conferinței, Olga Gagauz, dr.hab, director adjunct al INCE, a menționat efortul depus în ultimii cinci ani privind promovarea îmbătrânirii active în politicile sociale, evoluția participării în societate a persoanelor în vârstă prin diverse activități de implicare civică, dezvoltarea grupurilor de inițiativă și implicarea mai activă a societății civile. Totodată, s-a menționat că Centrul de Cercetări Demografice, vine cu suport sistematic pentru factorii de decizie, inclusiv prin studiile realizate în 2020-2021, în vederea delimitării provocărilor procesului de îmbătrânire demografică și a problemelor cu care se confruntă populația în vârstă, oferind recomandări intersectoriale de ajustare a politicilor din domeniu.

 

Accesați link-urile de mai jos pentru:

Înregistrarea video al conferenței

Indicele Îmbătrânire Activă (română)

Indicele Îmbătrânire Activă (engleză)

Яндекс.Метрика