Institutul Național de Cercetări Economice partener și participant în cadrul Conferinței Internaționale The 2023 (eng)aging! – 6th International Conference on Aging & Technology Fair
- Detalii
-
Categorie: Noutăți și evenimente
-
Accesări: 210
Pe 19-20 iunie 2023, directorul Institutului doamna Olga Gagauz dr.hab, conf.cercet., împreună cu cercetătorii Centrului Cercetări Demografice, Mariana Buciuceanu-Vrabie, dr., conf,cercet. și Vitalie Ștîrba, au participat la Conferința Internațională The 2023 (eng)aging! – 6th International Conference on Aging & Technology Fair, desfășurată în orașul Praga (Cehia).
INCE este partener Visegrad din partea Moldovei în organizarea acestui eveniment. Scopul conferinței, fiind deja la cea de a VI-ea ediție în 2023, este de a crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la subiectul îmbătrânirii populației și de a crea o platformă care să reunească părțile interesate din Europa Centrală care se ocupă de îmbătrânirea populației.
Paneluri speciale cu participarea experților din țările Visegrad (V4), Moldova, Ucraina, Georgia și Germania, au fost dedicate perspectivelor demografice actuale și promovării îmbătrânirii sănătoase și active, valorificând potențialul economiei de argint pentru toate generațiile sau pregătirii pentru gestionarea crizelor și impactul acestora asupra vieții persoanelor în vârstă.
În acest context, reprezentanții Institutului Național de Cercetări Economice au prezentat trei rapoarte prin care s-a reflectat asupra provocărilor îmbătrânirii demografice în Republica Moldova:
Intergenerational redistribution in an Ageing Society: evidence from Moldova (Olga Gagauz, dr.hab., conf.certcet)
Capacities for Independent, Healthy and Active Aging in Moldova (Mariana Buciuceanu-Vrabie, dr. conf.cercet.)
Health, Morbidity and Life Expectancy of Elderly People in Moldova (Vitalie Ștîrba, cercetător CCD, doctorand la Universitatea Charles din Praga)
În două zile cu program intens Conferința a întrunit în discuții reprezentanți ai mediului academic și tehnologic din peste 14 țări (Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Ucraina, Italia, Marea Britania, Indonezia, China, Georgia, Moldova, Germania, Franța).
La eveniment au participat experți de renume mondial, inclusiv: directorul adjunct al Institutul Internațional pentru Îmbătrânire a Națiunilor Unite-Malta, Rosette Farrugia-Bonello; fondatorul și președintele On-Medio și SilverEco.org, Jérôme Pigniez; director al Centrului de cercetare asupra forței de muncă în vârstă și lector la Universitatea din Leicester School of Business, profesorul Matt Flynn; și Michal Halperin Ben Zvi, expert în utilizarea, implicarea și adoptarea produselor și serviciilor digitale de către vârstnici.
AgendaConferinței Internaționale The 2023 (eng)aging! – 6th International Conference on Aging & Technology Fair poate fi accesată aici.
Masa rotundă ”Concediul de paternitate: așteptări, experiențe și rezultate în primii ani de la implementare”
- Detalii
-
Categorie: Noutăți și evenimente
-
Accesări: 232
La 15 mai 2023, Centrul Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice (INCE) a desfășurat Masa rotundă”Concediul de paternitate: așteptări, experiențe și rezultate în primii ani de la implementare”, organizată cu prilejul celebrării Zilei Internaționale a Familiei.
Desfășurat în format hibrid, evenimentul a reunit 43 de participanți, colegi din cadrul mediului academic și universitar (ASEM, USM, USMF), precum și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Finanțelor, Casei Național de Asigurări Sociale (CNAS) și ai Biroului Național de Statistică.
În cadrul evenimentului doamna Inga Chistruga-Sînchevici, doctor în sociologie, a prezentat raportul ”Concediul de paternitate: așteptări, experiențe și rezultate în primii ani de la implementare” și rezultatele studiului calitativ ”Implementarea concediului de paternitate în Republica Moldova” realizat în perioada august-noiembrie 2022. Totodată a fost lansat Policy Brief cu tematica abordată. În cadrul prezentării sale, doamna dr. Inga Chistruga-Sînchevici a prezentat tendințele implementării concediului de paternitate, efectele utilizării acestuia și barierele care survin în procesul de accesare. Informațiile oferite au evidențiat în ce măsură politica ce ține de concediul de paternitate influențează comportamentul parental al taților, diviziunea sarcinilor familiale și asigurarea echilibrului dintre muncă și viața de familie.
La panelul interactiv au luat cuvântul doamna Aliona Crețu, șef Serviciu politici demografice din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, doamna Valentina Bogdrug-Lungu, dr.hab., prof.univ. (USM; președinta Gender-Centru), doamna Olga Gagauz, dr.hab., conf.cercet., director al Institutului Național de Cercetări Economice.
Mai multe studii ce reflectă schimbările și problemele cu care se confruntă familiile din Republica Moldova, inclusiv reconcilierea dintre viața familială și profesională, dar și evaluări în domeniul politicilor familiale pot fi accesate pe site-ul ccd.ince.md
Masa rotundă ”Recalculul numărului populației pentru perioada anilor 2004-2014”
- Detalii
-
Categorie: Noutăți și evenimente
-
Accesări: 373
La 16 martie 2023, Centrul Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice (INCE) în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), a organizat Masa rotundă ”Recalculul numărului populației pentru perioada anilor 2004-2014”.
Desfășurat în format hibrid, evenimentul a reunit 44 de participanți, colegi din cadrul mediului academic și universitar (ASEM, USM), precum și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Finanțelor, Casei Național de Asigurări Sociale (CNAS), Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și ai Biroului Național de Statistică.
În cadrul evenimentului a fost lansat studiul Recalculul numărului populației pentru perioada anilor 2004-2014, realizat de către doamna dr.hab., conf cercet. Olga Gagauz cu suportul Fondul ONU pentru Populație (UNFPA). A fost prezentată metodologia de calcul și numărul revizuit al populației cu reședință obișnuită, dar și estimați principalii indicatori demografici pentru perioada anilor 2004-2014. Rezultatele acestui recalcul oferă cercetătorilor posibilitatea de a analiza în evoluție tendințele demografice a populației cu reședință obișnuită începând cu anul 2004.
În cuvântul de salut, doamna Aliona Cristei, analistă programe Populație și Dezvoltare a Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), a accentuat importanța datelor demografice pentru dezvoltarea politicilor eficiente, de către factorii de decizie, cu impact asupra consolidării Rezilienței Demografice a țării. S-a constatat că rezultatele studiului, lansat în cadrul mesei rotunde, completează baza de evidențe prin care putem înțelege cu adevărat comportamentele reproductive și de ce au loc schimbările demografice.
La panelul interactiv au luat cuvântul doamna Aliona Crețu, șef Serviciu politici demografice din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, doamna Olga Penina, dr., conf univ. (USMF ”N.Testemițanu”), doamna Elena Galer, șef Direcția statistica populației și migrației al Biroului Național de Statistică.
Rezultatele studiului Recalculul numărului populației pentru perioada anilor 2004-2014, vor fi plasate pe site-ul https://ccd.ince.md/ și https://moldova.unfpa.org/ .
Studiul realizat face parte din Programul UNFPA de reziliență demografică pentru Europa și Asia Centrală lansat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în 2021 cu scopul de a susține și dezvolta capacitățile țărilor din regiune, inclusiv Republica Moldova, de a elabora politici bazate pe evidențe și programe destinate societății și populației, pentru a răspunde la schimbările demografice și a consolida capitalul uman. Analiza a fost elaborată cu suportul Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova (MMPS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Fondului ONU pentru Populație (UNFPA Moldova).
Sesiunea științifică ”Procesele Demografice și Sustenabilitatea Socioeconomică” desfășurată în cadrul Conferinței Internaționale Științifico-Practice ”Creșterea Economică în Condițiile Globalizării”, Ediția a XVI-a
- Detalii
-
Categorie: Noutăți și evenimente
-
Accesări: 502
Pe 12-13 octombrie 2022, Centrul Cercetări Demografice al INCE a organizat Sesiunea științifică Procesele demografice și sustenabilitatea socioeconomică, întrunind circa 30 de specialiști în domeniul demografic, social și economic, reprezentanți ai instituțiilor științifice de cercetare și universități din Moldova, România, Ucraina, Belarus și Italia.
În cadrul sesiunii au fost prezentate rezultatele cercetărilor științifice axate pe familie, problemele pieței muncii, deficitul ciclului de viață a populației vârstnice și eficiența sistemului de pensionare, migrația internațională, situația copiilor cu părinți migranți, procesele demografice precum mortalitatea și fertilitatea, comportamentul și intențiile reproductive a populației ș.a. Un interes deosebit participanții sesiunii științifice au manifestat față de subiectul politicilor socioeconomice și demografice (politicile de îngrijire a copilului, politicile privind prestațiile de asigurări sociale, dezvoltarea durabilă etc.) cu identificarea unor soluții la provocările constatate.
Un subiect extrem de actual pentru Republica Moldova, dezbătut în cadrul conferinței, este problema mortalității înalte și decalajele semnificative în funcție de mediul de reședință. De asemenea, și implicațiile sociale ale migrației populației care au fost analizate și prezentate din diverse perspective (a migranților, copiilor, experților și autorităților). În baza Conturilor Naționale de Transfer, în cadrul sesiunii, a fost evaluat deficitul economic al ciclului de viață și vulnerabilitățile persoanelor în vârstă. Tinerii cercetători ai Centrului Cercetări Demografice au valorificat datele celui mai complex studiu realizat în Republica Moldova privind cursul vieții Generații și Gen, evidențiind particularitățile în evoluția fenomenului fertilității, migrației și problemele inegalităților educaționale a tinerilor.
În discuțiile tematice demarate, participanții sesiunii au oferit recomandări și unele sugestii pentru remedierea problemelor expuse: ajustarea și modernizarea sistemului de protecție socială a populației în conformitate cu transformările demografice; reducerea impactului negativ al migrației, îndeosebi a celui psihologic asupra copiilor ai căror părinți au muncit/muncesc în afara țării; creșterea nivelului de trai al familiilor cu copii; optimizarea și modernizarea procesului educațional etc.
Evenimentul s-a desfășurat în format mixt fiind posibilă conexiunea participanților de peste hotare.
Lucrările participanților vor fi publicate în culegerea de articole științifice.
Programul Conferinței Internaționale Științifico-Practice „Creșterea economică în condițiile globalizării”, ediția a XVI-a poate fi accesat aici.
Culegerea de rezumate a Conferinței Internaționale Științifico-Practice este accesibilă aici.
11.07.2022 Lansarea hărții de date Profilul Demografic al Republicii Moldova 2022, cu ocazia Zilei Internaționale a Populației
- Detalii
-
Categorie: Noutăți și evenimente
-
Accesări: 703
În data de 11 iulie 2022, Centrul Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice (INCE), a desfășurat masa rotundă, organizată cu prilejul Zilei Internaționale a Populației. În cadrul evenimentului a fost lansată harta de date Profilul Demografic al Republicii Moldova 2022, elaborată cu scopul de a facilita vizualizarea, diseminarea și sensibilizarea societății privind schimbările demografice din țară.
Masa Rotundă a întrunit peste 40 de participanți: reprezentanți ai Guvernului, colegi din cadrul mediului universitar (ASEM, USM, USMF ”N.Testimițeanu”) și academic, parteneri de dezvoltare Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), reprezentanți ai societății civile, precum și colegi ai Biroului Național de Statistică.
Evenimentul a fost organizat în cadrul Proiectului din Programul de Stat 20.80009.0807.21 “Migrația, schimbări demografice și politici de stabilizare a situației”.
Coordonatorul proiectului dna Olga Gagauz, dr. hab., conf. cercet., a detalizat informația inclusă pe harta de date Profilul Demografic al Republicii Moldova 2022 evidențiind principalele tendințe a evenimentelor demografice în țară pentru perioada 2014-2022. Harta este structurată în șase blocuri: populația, prognoza populației până în anul 2040, mortalitatea, fertilitatea, migrația și îmbătrânirea demografică.
În panelul de discuții au luat cuvântul dna Aliona Crețu, șefa Secție Politici Demografice al Ministerul Muncii și Protecției Sociale; dna Natalia Bargan, șefa Direcției Statistica Populaţiei şi Migraţiei al Biroul Național de Statistică; dnul Valeriu Sainsus, dr.,con.univ (ASEM); dna Olga Penina, dr., conf.univ (USMF ”N.Testimițeanu”). S-a evidențiat importanța cunoașterii datelor sociodemografice privind populația și procesele demografice și a utilizării acestora de către autoritățile publice centrale în elaborarea și ajustarea politicilor publice, precum și de către autoritățile publice locale în elaborarea strategiilor de dezvoltare regională și locală.
Harta de date Profilul Demografic al Republicii Moldova 2022, va fi distribuită către factorii de decizie, autoritățile publice centrale și locale, instituții superioare de învățământ. Pentru acces online harta va fi plasată pe www.ccd.ince.md. Se planifică elaborarea hărții și pe viitor, cu o periodicitate a ediției de doi ani.
05.07.2022 Participarea Centrului Cercetări Demografice al INCE în cadrul dezbaterii publice „Fertilitatea dorită versus cea reală: Factori determinanți în Republica Moldova”
- Detalii
-
Categorie: Noutăți și evenimente
-
Accesări: 604
La data de 5 iulie 2022, fondul ONU pentru populație (UNFPA), a organizat prima rundă a dezbaterii publice „Fertilitatea dorită versus cea reală: Factori determinanți în Republica Moldova”. În cadrul evenimentului au fost prezentate principalele rezultate obținute de către bursierii Programului de cercetare al Studiului Generații și Gen, scopul căruia constituie elaborarea măsurilor de politici în condițiile crizei demografice și promovarea rezilienței demografice în Republica Moldova.
Evenimentul a întrunit în discuții factori de decizie, reprezentanți ai autorității publice centrale, ai mediului academic național și internațional, parteneri de dezvoltare, societatea civilă.
Ecaterina Grigoraș, cercetător științific al Centrului Cercetări Demografice și bursieră în cadrul Programului, a prezentat raportul “Factorii care influențează fertilitatea de-a lungul generațiilor” realizat în baza analizei complexe a micro datelor studiului demografic Generații și Gen. Studiul analitic a evidențiat impactul factorilor sociodemografici asupra numărului de copii născuți, modificarea intergenerațională a comportamentului reproductiv și modelele acestuia.
De asemenea, două rapoarte tematice au fost prezentate de către cercetătorii internaționali, câștigători în cadrul programului. Khatia Nadaraia (Spania) a evidențiat barierele intențiilor de fertilitate, precum și cele mai afectate grupe socioeconomice în ceea ce privește comportamentul de fertilitate (raportul „Explaining fertility intentions in the Republic of Moldova”). Judith C.Koops (Olanda) a identificat grupele vulnerabile de femei din Republica Moldova pentru care planificarea familială rămâne o nevoie nesatisfăcută, și anume: adolescentele, femeile sărace, cele cu dizabilități și cu probleme de sănătate mintală (raportul „Targeting groups of women to reduce unmet family planning need in the Republic of Moldova”).
Tomas Sobotka, expertul în demografie de la Institutul de Demografie din Viena, a evidențiat că este necesar de a implementa un set de măsuri de politici interconectate axate pe accesul la serviciile de îngrijire a copiilor, implicarea taților în îngrijirea copiilor, sporirea flexibilității părinților, concediul de maternitate și paternitate și posibilitatea părinților de a decide partajarea acestuia. Politicile trebuie să țină cont de importanța carierei în viața părinților și posibilității de combinare a vieții profesionale cu cea familială.
Olga Gagauz, dr. hab., director adjunct pentru activitate științifică al INCE, a apreciat demararea cercetărilor privind explicarea intențiilor fertilității și factorii determinanți ai nivelului fertilității în Republica Moldova. Totodată, a menționat importanța susținerii abordării “micro” privind bunăstarea fiecărui individ și bunăstarea fiecărui copil, politicile familiale din țară necesitând a fi axate pe principiul “fiecare copil contează”.
Rezultatele analizelor prezentate în cadrul evenimentului vor fi utilizate în continuare ca reper de către Fondul ONU pentru Populație în Moldova (UNFPA) și Guvernul Republicii Moldova pentru a elabora politici demografice, sociale și economice, ajustate la nevoile oamenilor, care să promoveze reziliența demografică a Republicii Moldova.
Raportul “Factorii care influențează fertilitatea de-a lungul generațiilor” (PDF)
Masa rotundă „Populația Republicii Moldova la 30 de ani de independență”
- Detalii
-
Categorie: Noutăți și evenimente
-
Accesări: 1048
În data de 16 decembrie 2021 a avut loc Masa Rotundă „Populația Republicii Moldova la 30 de ani de independență”, organizată de Centrul Cercetări Demografice al INCE.
Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului Programului de Stat “Migrația, schimbări demografice și politici de stabilizare a situației” (anii 2020-2023). Coordonatorul de proiect dr. hab., conf. cercet. Olga Gagauz, a prezentat principalele rezultate ale studiului „Populația Republicii Moldova la 30 de ani de independență”, obținute de echipa de cercetare. Studiul a fost axat pe analiza comprehensivă a dinamicii populației și proceselor demografice în Republica Moldova în perioada de independență și prezentarea prognozei demografice seria 2019-2040.
La Masa Rotunda, au participat reprezentanți ai Guvernului, dna Aliona CREȚU, Șef Serviciu politici demografice din cadrul Ministerului Muncii și Protecției sociale, ai Biroului Național de Statistică; colegi din cadrul mediului universitar (ASEM, USM și USMF ”N.Testimițeanu”), partenerii de dezvoltare ai Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), reprezentanți ai societății civile, dar și colegi din România.
Evenimentul a prezentat un interes deosebit, prin numărul participanților, dar și discuțiile din sesiunea întrebări și răspunsuri. Printre concluziile principale s-a constatat declinul demografic și îmbătrânirea populației care înregistrează proporții înalte; diferențe mari în efectivul numeric al populației; modificări în structura pe vârste a populației (mai puțini tineri și mai mulți bătrâni), evidențiind provocările demografice pentru perioada ulterioară.