Depopulation in Moldova: The main challenge in the context of extremely high emigration
- Detalii
-
Categorie: Articole științifice
-
Accesări: 239
In Moldova, there has been a long-term decline in the population, mainly due to high levels of emigration. The article presents an analysis of population dynamics in Moldova over the last three decades, and estimates the contributions of fertility, mortality and migration to this process. Using population censuses, data on the population with usual residence, vital statistics and data on Moldovan immigrants from the host countries’ statistical institutes, we estimate population changes between 1991–2021, and present demographic projections up to 2040. The results show that migration outflows account for more than 90% of the depopulation trend, with high levels of premature mortality accelerating the natural decline. The fall in births is associated with a decrease in the reproductive-age population. The total fertility rate has been decreasing gradually, while the cohort fertility rates have not fallen below 1.75 live births per woman. Past migration and low fertility are projected to result in long-term population decline. Demographic ageing is expected to increase. While population decline cannot be stopped, its scale can be limited through reductions in emigration and mortality. This study on population decline in Moldova helps to complete the demographic picture of Europe in the 20th century and into the 21st century.
Changes in life expectancy in Moldova during the COVID-19 pandemic
- Detalii
-
Categorie: Articole științifice
-
Accesări: 209
Comparativ cu anii precedenți, în perioada pandemiei COVID-19, numărul deceselor în Moldova a crescut considerabil, în cifre absolute și relative. Aceste schimbări în structura mortalității au întrerupt tendințele de creștere a speranței de viață înregistrate în perioada pre-pandemică. Astfel, către sfârșitul anului 2021, speranța de viață a înregistrat un declin de 1,0 ani la bărbați și 1,7 ani la femei. Comparând componentele de vârstă în schimbarea speranței de viață între perioada pre-pandemică și cea pandemică, putem observa o ușoară creștere a speranței de viață în vârstele tinere ale populației, care rezultă în mare parte din diminuarea mortalității prin cauze externe. Dimpotrivă, la vârstele peste 45 de ani se observă o scădere bruscă a speranței de viață la ambele sexe. Declinul în speranța de viață a fost condiționat de creșterea numărului de decese cauzate de boala coronavirus și gradului de supraîncărcare a sistemului de sănătate, care a dus la amânarea unor tratamente planificate a bolilor cronice și a redus capacitatea asistenței medicale de urgență. O scădere semnificativă a numărului de decese cauzate de COVID-19 a fost evidențiată odată ce o proporție considerabilă a populației a fost vaccinată împotriva bolii coronavirus. Bolile cronice dobândite în perioada pandemică, precum și diagnosticarea lor tardivă pot afecta negativ sănătatea populației pe termen mediu și lung. Acest articol descrie schimbările în speranța de viață din Moldova în perioada pandemiei COVID-19, pentru care a fost utilizată metoda decompoziției.
Skills in family support: content analysis of international organizations’ websites
- Detalii
-
Categorie: Articole științifice
-
Accesări: 229
Studiul face parte dintr-un proiect de cercetare de anvergură, lansat în cadrul acțiunii COST – „Rețeaua pan-Europeană de suport pentru familie„ (EurofamNet, cod 18123). În cadrul acestui proiect a fost dezvoltat un exercițiu de cartografiere a organizațiilor internaționale privind calificarea competențelor celor care activează în domeniul suportului familial. Scopul acestui studiu a fost de a examina profilul organizațiilor și de a analiza conținutul paginilor lor de web, pentru a identifica, descrie și cataloga datele disponibile despre competențele (skill-urile) profesionale de bază, promovate, dezvoltate și aplicate în cadrul muncii de suport pentru familie. Eșantionul final cuprinde 88 de organizații internaționale și europene ce lucrează cu familiile cu copii și tineri din diverse domenii (psihologie, asistență socială, sănătate, drept etc.), identificate prin tehnica bulgărelui de zăpadă. Folosind metoda analizei de conținut a paginilor de web au fost elaborate trei hărți interconectate a organizațiilor din domeniu, punând în evidență profilul lor general, precum și o gamă largă de skill-uri profesionale importante ale forței de muncă de suport familial a fost specificată și ierarhizată. Rezultatele arată că majoritatea organizațiilor din domeniu nu prezintă o definiție clară a unui cadru de competențe nici la modul general nici separat; abordarea multidisciplinară a competențelor profesionale (skill-uri) de suport familial nu sunt încă o practică comună; evaluările skill-urilor sau referința la un cadru standard sunt limitate.
Aspecte privind structura maritală a populației Republicii Moldova în baza datelor studiului generații și gen (2020)
- Detalii
-
Categorie: Articole științifice
-
Accesări: 230
Populația din Republica Moldova a adoptat tendințe înregistrate în țările europene privind conduita și atitudinile matrimoniale: amânarea înregistrării oficiale a căsătoriei spre o vârstă mai matură, răspândirea coabitării premaritale și a celibatului definitiv. Totodată, populația are o atitudine favorabilă față de căsătorie iar nevoia de a crea o familie pare să fie dominantă pentru contextul sociocultural al Republicii Moldova.
Articolul evidențiază transformările care se produc în comportamentul marital al populației Republicii Moldova și se bazează pe datele studiului Generații și Gen (GGS), realizat în 2020 de UNFPA Moldova. Rezultatele analizei atât a datelor empirice cât și a statisticii oficiale reflectă aceleași schimbări apărute în evoluția fenomenelor de nupțialitate și divorțialitate. Analiza aspectelor ce țin de prezența partenerului/ei, căsătoria, vârsta medie la căsătorie, numărul mediu de parteneriate și implicarea în coabitare denotă o serie de particularități diferențiate pentru bărbați și femei în funcție de vârstă. Coabitarea, ca tendință conjugală în Republica Moldova, se practică din ce în ce mai mult, cel mai adesea transformându-se în căsătorie. Comportamentul nupțial este departe de etapa în care între conviețuire şi căsătorie nu există o distincție. În urma studiului se constată că stabilitatea relațiilor conjugale este influențată de o serie de factori socio-demografici și economici: prezența copiilor, durata relației, mediul de reședință ș.a.
Factori asociați cu nașterea copiilor de rang diferit la femeile din municipiul Chișinău
- Detalii
-
Categorie: Articole științifice
-
Accesări: 242
În articol sunt prezentate rezultatele studiului sociologic privind comportamentul reproductiv al femeilor din municipiul Chișinău. Scopul studiului constă în evidențierea situației socioeconomice a cuplurilor la nașterea copiilor și a influenței unor factori asupra intenției reproductive, pentru a elucida caracteristici ale comportamentului reproductiv al femeilor din municipiul Chișinău. Baza empirică a studiului a constituit-o datele cercetării sociologice cantitative efectuate de către Centrul de Cercetări Demografice în anul 2019 pe un eșantion de 600 femei de vârstă reproductivă 18-40 ani, cu sau fără copii, care sunt căsătorite sau în uniune consensuală.
Situația respondentelor la momentul nașterii copiilor arată că multe cupluri nu dispun de spațiu suficient de locuit, surse materiale suficiente, dar și lipsa unui loc de muncă stabil. Se constată ajutorul din partea părinților atât la educarea copiilor, cât și financiar, în special la nașterea primului copil. Pentru femeile din municipiul Chișinău, factorii demografici și economici au un impact semnificativ asupra probabilității intenției de a (mai) avea un copil.
Pentru toate femeile, odată cu creșterea vârstei și a numărului de copii deja născuți, scade probabilitatea intenției reproductive. Starea civilă este predictorul cu cel mai mare impact asupra probabilității intenției reproductive, urmată de statutul partenerului (angajat), pentru femeile care nu au născut încă nici un copil, în timp ce veniturile insuficiente sunt asociate cu o descreștere a probabilității intenției de a avea copii. Pentru femeile care au născut deja un copil, disponibilitatea spațiului de locuit și sprijinul părinților și al partenerului cu resurse financiare, dar și în creșterea și educarea copilului, cresc probabilitatea intenției de a naște un alt copil.
Return Migration in the Republic of Moldova: Main Issues and Opportunities
- Detalii
-
Categorie: Articole științifice
-
Accesări: 844
The number of return migrants in the Republic of Moldova is small and those who have returned face different socio-economic reintegration problems, which leads to their re-inclusion in migration. In this regard, ensuring a sustainable reintegration of return migrants becomes of a great importance. The article aims to analyse the process of socio-economic reintegration of return migrants in Moldova. To achieve this goal, the following methods were used: qualitative sociological research, policy and SWOT analysis. Conducted research showed that there is a developed legislative framework, which is not fully functional. Even if the Government takes measures to facilitate reintegration of return migrants, some of these are still not easily accessible and sustainable. The study reveals that return migrants often face same problems as local people. A general socio-economic growth will ensure economic development, creation of opportunities for citizens to work in the country and not to (re)emigrate.
Молодежь Кишинева на пути от романтических отношений к браку
- Detalii
-
Categorie: Articole științifice
-
Accesări: 1149
В статье представлены результаты исследования распространенности совместного проживания без регистрации брака среди молодых людей, а также факторов, влияющих на их формирование. В качестве эмпирической базы используются данные опроса молодых в возрасте от 18 до 35 лет, никогда не состоявших в браке, проведенного Центром демографических исследований в 2019 г. в Кишиневе (N = 506). Результаты исследования показали относительно высокий уровень ориентации молодежи на заключение официального брака на фоне широкой распространенности практики совместного проживания с интимным партнером. С повышением возраста увеличивается доля респондентов, планирующих вступить в брак в ближайшие три года, особенно среди тех, кто проживал совместно с партнером на момент опроса. Рождение детей связывается преимущественно с браком, а не с партнерством, а стремление к длительным и стабильным отношениям определяет отождествление партнерских отношений и брака. Ориентация на завершение образования, а также материальные трудности названы в качестве основных причин для откладывания брака на более поздний период.
Pagina 1 din 3